Campanya #meteocatpedra

#meteocatpedra  és una campanya participativa que té com a objectiu l’estudi de la pedra a partir de les dades, les imatges i els vídeos obtinguts de la participació ciutadana a través de les xarxes socials. 

Actualment, el Servei Meteorològic de Catalunya compta amb un avançat sistema d’anàlisi meteorològica i una extensa xarxa d’observadors a tot el territori. Amb aquest projecte es pretén fer un nou pas endavant gràcies a la col·laboració ciutadana. 

Aquesta campanya, doncs, té per objectiu augmentar el coneixement de la calamarsa i la pedra per millorar les eines de diagnosi i predicció, i es desenvolupa específicament a les comarques on aquest fenomen meteorològic genera més repercussió socioeconòmica. 

L’anàlisi de les imatges i vídeos rebuts permetrà aprofundir en l’estudi de la calamarsa i la pedra, a partir de la comparativa amb diferents eines que es fan servir a l’SMC, i extreure’n conclusions pràctiques que permetin millorar la mitigació del risc en diferents àmbits socials i econòmics, com ara l’agricultura o els transports. 

Anualment es farà públic un informe amb les conclusions a les quals s’arribi gràcies a les dades rebudes, i es construirà un mapa participatiu d’observacions de calamarsa i pedra. 

Com hi pots participar? 

Ens ajudes a estudiar les pedregades? Envia'ns fotos o vídeos.

Envia’ns una fotografia amb el #meteocatpedra 

Mitjançant Facebook

@meteocat

Mitjançant WhatsApp al número 667051592

667051592

Mitjançant Twitter

@meteocat

Mitjançant Email

xarxes.meteocat@gencat.cat

Mitjançant Instagram

@meteocat

Què cal incloure a la fotografia?

Geolocalització: lloc on s’ha fet la foto

Calamarsa al costat de moneda de un euro per tenir una referència de la seva mida.

Referència de la mida: comparar-la amb algun objecte

Data i hora de quan s’ha fet la fotografia

Definicions

Calamarsa 

Grans de glaç esfèrics de fins a 5 mm de diàmetre, rarament cònics, transparents o semitransparents. Poden tenir un nucli de calabruix o neu granulada. No es trenquen en caure a terra i són difícils d’aixafar. 

Pedra 

Grans de glaç esfèrics de més de 5 mm de diàmetre, conjunt de grans de glaç soldats entre sí, o trossets de glaç irregulars, sovint formats per capes alternativament opaques i transparents. Cauen durant tempestes fortes i gairebé sempre acompanyats d’intensa activitat elèctrica. Es considera pedra grossa quan el seu diàmetre major és superior als 2 cm. 

Amb el suport de…

Logo ADV Terres de Ponent