Butlletí de l’any pluviomètric

Darrer butlletí: Any pluviomètric 2023/2024 sec a Catalunya

Precipitació

El balanç de la precipitació anual del període comprès entre el setembre del 2023 i l’agost del 2024 ha estat deficitari a la major part del país, però no tant com el de l’any passat. Els totals més baixos, inferiors als 400 mm, s’han recollit a la meitat oest de la depressió Central i també en àrees del litoral i prelitoral de la meitat sud; aquesta superfície significa gairebé un terç de la total del país. Els valors de la precipitació superen els 400 mm i arriben fins als 700 mm gairebé a un 50% del país, i només les comarques del Pirineu i Prepirineu superen aquest llindar, amb l’excepció al sud de la zona del Port, al Baix Ebre, que ha recollit uns 800 mm. El menor valor de precipitació ha estat de 230 mm, al Pantà de Riba-roja (Ribera d’Ebre) i el major de 1800 mm, però registrat a una gran altitud, 2.519 m, a Espot (Pallars Sobirà).

Percentatge de la precipitació respecte de la mitjana climàtica

Un 80% de la superfície total de Catalunya ha recollit totals de precipitació durant l’any pluviomètric 2023-2024 inferiors al 90% respecte de la precipitació mitjana climàtica de referència (figura 2), i per tant en general cal parlar d’un any pluviomètric sec. Les zones on la precipitació suposa només del 50% al 70% del valor normal són poques. Els dèficits majors han quedat localitzats a petites àrees del Baix Camp, al litoral empordanès, la Terra Alta, la Ribera d’Ebre, i al Priorat. També es pot parlar de normalitat pluviomètrica en àrees de l’oest i del nord, i fins i tot de superàvit a petites zones de la Ribagorça i dels Pallars.

Precipitació estacional

  • Tardor 2023: dèficit de precipitació bastant generalitzat si s’exceptua l’àrea de l’extrem sud del país, i molt accentuat en àrees de la Catalunya Central i del nord-est.
  • Hivern 2023-2024: va presentar dèficit, particularment greu en àrees del quadrant nord-est i del prelitoral Central i, en canvi, va ser plujós al Segrià, extrem occidental de la Noguera i molt puntualment al Pirineu occidental.
  • Primavera 2024: molt plujosa en àrees de gran part de la meitat nord de Catalunya. Seca a zones del terç sud, on en alguns sectors no van assolir ni el 50% de la mitjana de referència.
  • Estiu 2024: molt contrastat, amb dèficits marcats en àrees del Pirineu occidental, indrets de Ponent i de l’Empordà, però quantitats superiors a la mitjana a punts del litoral i prelitoral, Catalunya Central, Osona, Prepirineu, sector més occidental de Ponent i Terres de l’Ebre.
Mapa de la precipitació acumulada durant l'any pluviomètric 2023-2024.
Mapa del % de precipitació acumulada respecte de la mitjana climàtica any pluviomètric 2023-2024.
Mapa del % de precipitació respecte la mitjana climàtica tardor 2023
Mapa del % de precipitació respecte la mitjana climàtica primavera 2024
Mapa del % de precipitació respecte la mitjana climàtica hivern 2023-2024
Mapa del % de precipitació respecte la mitjana climàtica estiu 2024

Destacat

El darrer any pluviomètric (setembre 2023 – agost 2024) se situa entre els deu més secs, però a diferència de l’any precedent, enlloc no ha estat el més sec de les sèries de dades històriques disponibles.

Puja

Butlletins dels anys pluviomètrics anteriors

Podeu accedir als butlletins complets de mesos anteriors, en format PDF.

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.