Fons històric documental
Des de la seva creació l’any 1921, el Servei Meteorològic de Catalunya va generar un gran fons de documentació escrita, publicacions impreses, cartografia i fotografies; a més, va recopilar documentació d’institucions i arxius previs. El gener de 1939, amb l’entrada de les tropes franquistes a Catalunya, l’SMC va ser clausurat i tot el material fou requisat. No va ser fins al 1984 que l’Instituto Nacional de Meteorología, hereva del servei meteorològic espanyol de l’època, va retornar el fons, que va ser dipositat a la Cartoteca del llavors Institut Cartogràfic de Catalunya (ICC), ara Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC).
D’ençà de la reinstauració de l’SMC el 2002, un dels objectius ha estat la recuperació i preservació de la documentació meteorològica i climàtica del passat. Amb aquesta voluntat, s’han dut a terme campanyes de digitalització del seu Fons Històric, en col·laboració amb l’ICGC, que han permès la posterior catalogació i publicació. Igualment, ha impulsat diverses iniciatives de digitalització en fons dipositats a arxius públics i privats.
Cartes del Temps (1921-1939)
Col·lecció que recull la publicació que l’SMC elaborava diàriament per conformar la previsió meteorològica. Entre altra informació, contenien mapes del temps d’Europa occidental, dades meteorològiques observades a diversos indrets de Catalunya i la previsió per a les pròximes hores. Durant la Guerra Civil (1936-1939) es van generar Cartes específiques per a l’aviació militar que s’emetien cinc cops al dia. Aquesta col·lecció conté prop de 23.000 imatges.
Observacions del Turó de l’Home (1932-1938)
En el marc de la celebració del 2n Any Polar Internacional (1932-1933), l’SMC va construir l’any 1932 un observatori meteorològic al cim del Turó de l’Home, al massís del Montseny. La col·lecció comprèn els quaderns d’observació, on es recullen les lectures de diversos instruments i les observacions visuals, com ara l’estat del cel o la visibilitat, i que es feien tres cops al dia. En total, aquesta col·lecció comprèn 4.806 imatges.
Fotografies de núvols (1921-1937)
Amb la voluntat d’aprofundir en els estudis sobre nefologia, aquesta col·lecció recull de moment 1.000 imatges de núvols preses principalment des de l’antiga seu de l’SMC a Barcelona. D’aquestes, vint-i-tres fotografies es van integrar a l’Atles internacional dels núvols i dels estats del cel publicat en dues versions, els anys 1930 i 1932.
Observatori Meteorològic de Girona (1911-1978)
L’any 2021, l’SMC va finançar la digitalització del fons documental de l’Observatori Meteorològic de Girona, dipositat a l’Arxiu Històric de Girona. El fons comprèn el període 1911-1978 i inclou fulls i llibretes d’observació meteorològica, correspondència i documentació administrativa, i gràfiques diverses.
Les dues primeres col·leccions són accessibles a través del portal Memòria Digital de Catalunya (MDC), del CSUC, mentre que la tercera s’inscriu en el portal Transcriu-me impulsat per la Biblioteca de Catalunya. Finalment, la quarta col·lecció és accessible a través del portal Arxius en Línia del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
En el següent enllaç disposeu de la presentació de les primeres col·leccions del Fons Històric del Servei Meteorològic de Catalunya (FHSMC) que va tenir lloc el dia 4 de juny de 2021, en un acte celebrat a la Biblioteca de Catalunya.