Valoració de l’episodi de neu i vent al Pirineu del 24 i 25 de gener de 2014

PUBLICADA EL 06/02/2014

Dies enrera la predicció feta mitjançant els models meteorològics del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indicava una gran quantitat de precipitació per aquests dos dies a causa d’una important advecció del nord-oest, amb una cota de neu que havia d’anar pujant. Es va preveure que havia de començar nevant a totes les cotes i progressivament la nevada acabaria a les zones més elevades. A més es va subratllar que el gruix més gran de neu cauria a les cotes altes del vessant nord del Pirineu, i així es va reflectir en la predicció. Segons els avisos de Situació Meteorològica de Perill (SMP), hi havia una probabilitat alta d’acumulacions de més de 5 cm per sobre de 600 m, més de 10 cm per sobre de 900 m, més de 20 cm per sobre de 1400 m i més de 50 cm per sobre de 2200 m. Amb probabilitat baixa es van preveure gruixos de més de 20 cm per sobre de 600 m, més 30 cm per sobre dels 900 m i més de 50 cm per sobre dels 1200 m.

A causa de la pujada de cota de neu i preveient que continuaria precipitant, es va fer un avís d’SMP amb probabilitat baixa d’acumulacions locals més de 100 mm de pluja a la zona del vessant nord del Pirineu.

Pel què fa al vent, els models meteorològics indicaven un enfortiment del vent a les cotes altes del Pirineu. Es van preveure amb probabilitat alta ratxes de més de 90 km/h a les zones elevades del Pirineu i del Prepirineu, i amb probabilitat baixa de més de 125 km/h. Es va advertir que es podria produir el fenomen del torb.

Segons la LLEI 15/2001, de 14 de novembre de meteorologia (article 4), el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) té la següent funció, entre d’altres:

i) Pronosticar, vigilar i fer el seguiment de les situacions meteorològiques de risc (actualment Situació Meteorològica de Perill, SMP), coordinadament amb el Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT), amb vista a millorar l’eficàcia de les actuacions pertinents i a assegurar-ne la comunicació als usuaris que en poden resultar afectats, per mitjà del sistema d’avisos que sigui determinat per via reglamentària.

L’objectiu d’aquesta tasca és ajudar en la coordinació de les emergències meteorològiques per tal de minimitzar els possibles efectes negatius produïts per la meteorologia adversa.

Aquesta Llei atorga la responsabilitat d’elaborar i emetre els avisos meteorològics al Servei Meteorològic de Catalunya, i des de fa més d’una dècada n’és la institució encarregada.

Els avisos d’SMP van adreçats a:

– Protecció Civil, per tal que activin les diferents fases dels Plans d’Emergències.

– A tota la població, especialment a aquelles persones que han de prendre decisions en funció d’una possible meteorologia adversa, per tal que s’activin els sistemes d’alerta i emergència corresponents. Els avisos d’SMP també son difosos a través de la web de meteo.cat i dels mitjans de comunicació, ja que així arriben a tots els racons de Catalunya.

Arran l’episodi previst pel 24 i 25 de gener de 2014, el Servei Meteorològic de Catalunya va emetre avisos de SMP per neu, vent i acumulació de pluja que, com és habitual, van permetre a Protecció Civil activar els Plans d’Emergències corresponents, segons els protocols establerts.

I què va passar realment?

Al llarg de l’episodi es va produir un augment important de la cota de neu. Divendres la nevada va afectar bona part de la Val d’Aran, amb una cota d’uns 800 metres. Posteriorment, un front càlid que va lliscar pel Pirineu a partir de divendres a la tarda va provocar una intensificació i major extensió de la precipitació, que llavors va afectar tota la serralada, així com un augment de la cota de neu, que dissabte el matí es va situar entre els 1.800 i els 2.200 metres.

Va ser durant el pas del front càlid quan la precipitació va ser més extensa i abundant, amb registres que al llarg de divendres van superar els 50 mm a la Val d’Aran i al nord de l’Alta Ribagorça i del Pallars Sobirà.

Dissabte la precipitació va continuar afectant especialment el vessant nord del Pirineu, fent-se més dèbil i intermitent amb el pas de les hores, i amb una cota de neu d’uns 1.800 o 2.000 metres.

La taula següent mostra els principals gruixos de neu nova enregistrats per les estacions d’alta muntanya de la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques) i els observadors de la XOM (Xarxa d’Observadors Meteorològics) entre dijous i dissabte. El fort vent que va bufar a les cotes altes del Pirineu va impedir que el gruix de neu fos més important o bé va provocar sobreacumulacions, segons la zona:

A les cotes més baixes el gruix de neu màxim es va assolir divendres al matí, ja que a partir de llavors la pluja va provocar una ràpida fusió de la neu caiguda.

A banda del gruix de neu, cal subratllar la gran quantitat de precipitació caiguda al llarg de l’episodi a la Val d’Aran i a les àrees pròximes. Entre dijous i dissabte es van enregistrar fins a 84,3 mm a Vielha, dels quals 63,8 mm van caure en 24 hores al llarg del divendres 24. No és habitual que a l’hivern es produeixin precipitacions tan abundants en aquest sector del país. L’EMA de Vielha e Mijaran, instal·lada fa pràcticament 18 anys, no havia enregistrat mai una precipitació tan abundant en 24 hores en un mes hivernal (desembre, gener o febrer). Fins ara, el dia més plujós de la sèrie de l’estació en aquesta època de l’any era el 18 de desembre de 1997, quan van caure 57,0 mm.

Més enllà de la precipitació, l’episodi va estar marcat pel fort vent de mestral, que va bufar amb ratxes superiors als 100 km/h a les cotes altes del Pirineu, i es va arribar a un cop màxim de vent de 150.5 km/h a Boí (cota 2535 m).

En definitiva, l’episodi meteorològic de neu va estar ben predit pel què fa a les cotes mitjanes i altes del Pirineu, fent incidència que els gruixos més importants es produirien al vessant nord del Pirineu i al nord de la resta de comarques avisades. La predicció dels gruixos de les cotes baixes va ser sobrevalorada, a causa que la cota de neu va pujar abans del què estava previst i no va donar prou temps a que s’acumulés precipitació en forma de neu.

L’episodi meteorològic de vent va estar ben predit, ja que les ratxes màximes van superar el llindar d’avís i a les cotes altes, tal com s’havia indicat.

En aquest episodi de neu i vent es van produir nombroses incidències relacionades amb la meteorologia, com talls de carreteres, tancament d’algunes pistes d’esquí i allaus.

El Servei Meteorològic de Catalunya, a banda d’elaborar la predicció general, té la responsabilitat per llei d’assessorar Protecció Civil en matèria de meteorologia, amb l’objectiu d’intentar minimitzar els costos econòmics i humans produïts per la meteorologia adversa. Per tant, quan es preveu amb una certa probabilitat la superació d’algun o alguns dels llindars meteorològics, l’obligació de l’SMC és la  d’emetre un avís de SMP amb la màxima antelació i precisió possible mitjançant els recursos tècnics i humans de què disposa.