Xarxa de Radars (XRAD)
La Xarxa de Radars del Servei Meteorològic de Catalunya (XRAD)
Els radars meteorològics són instruments d’observació que permeten detectar a distància la presència de precipitació i estimar la seva intensitat. Aquesta capacitat converteix els radars en eines imprescindibles per fer un seguiment i una previsió immediata en situacions de pluges intenses, a fi de minimitzar els efectes dels aiguats sobre les persones i els béns materials. En situacions de precipitació ordinària els radars també resulten de gran utilitat per tal d’estimar de forma rutinària la precipitació amb una elevada freqüència temporal i resolució espacial, adequada per moltes aplicacions hidrològiques.
Xarxa de Radars del Servei Meteorològic de Catalunya (XRAD)
L’ SMC disposa de quatre radars integrats en la Xarxa de Radars del Servei Meteorològic de Catalunya (XRAD). La XRAD està dissenyada per a proporcionar estimacions quantitatives de pluja de gran interès meteorològic i hidrològic. Aquests radars són de tipus Doppler i operen en banda C. La XRAD està formada pel radar de Vallirana, el radar de Puig d’Arques, el radar de la Panadella i el radar de Tivissa-Llaberia.
Radar de Vallirana
Aquest radar meteorològic, model Kavouras-3070, es troba al Puig Bernat (626m), municipi de Vallirana (el Baix Llobregat). El radar va ser instal•lat inicialment per la Universitat de Barcelona per a finalitats de recerca l’any 1996. Posteriorment se’n va fer càrrec l’SMC, que n’és el propietari des del 2001. L’any 2003 es van dur a terme un seguit d’actuacions de millora al radar, per tal d’equiparar-ne les prestacions amb la resta de radars de la xarxa. En particular, cal destacar l’actualització del controlador d’antena i del receptor i processador digitals. L’any 2016 s’ha renovat l’equipament principal del radar, amb l’objectiu equiparar les prestacions d’aquest radar amb la resta de radars de la Xarxa de Radars Meteorològics (XRAD).
Radar de Puig d’Arques
El radar de Puig d’Arques, model Radtec-4370, fou instal·lat l’any 2002. Està en un edifici de 19 metres d’alçada, ubicat al cim del Puig d’Arques (535m), en ple Massís de les Gavarres, municipi de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l’Heura (el Baix Empordà). La instal·lació del radar va contemplar mesures d’integració paisatgística i de restauració de l’entorn, com és el cas del dolmen. Així mateix, es va condicionar un pis de la torre per a les funcions de vigilància forestal, substituint l’antiga torreta de guaita.
Radar de La Panadella
El radar meteorològic de La Panadella fou instal·lat l’any 2003. Es troba situat a prop de la Creu del Vent (825m), municipi de Montmaneu (l’Anoia), en un edifici de 40 metres d’alçada. El radar, similar als de Vallirana i Puig d’Arques, és un model EXTOP-03 fabricat per MCV, S.A., però incorpora diverses millores tècniques respecte els dos primers radars de la XRAD, tant en el seu transmissor com en l’antena, millorant el funcionament global de l’equip.
Radar de Tivissa-Llaberia
El radar, instal·lat l’any 2008, està al pic de La Miranda (925m) a la Serra de Llaberia, municipi de Tivissa (la Ribera d’Ebre). Es tracta d’un model EXTOP-03 de MCV, S.A.., igual que el de La Panadella. Destaca l’innovador sistema autònom de subministrament elèctric, ja que els estudis d’impacte ambiental van desaconsellar la construcció d’una línia elèctrica en aquesta zona de gran valor paisatgístic. Aquest sistema combina un grup de cogeneració de gas propà liquat i plaques solars per a proporcionar electricitat i climatització a l’edifici.