Butlletí estacional
L’hivern ha estat càlid i sec a Catalunya, molt sec al terç sud
Precipitació
Sec en general i molt sec al terç sud del país. Àrees del Montsià i del Baix Ebre no han superat el 15% de la mitjana de l’estació.
Temperatura
Càlid arreu de Catalunya, sobretot al Pirineu i punts del Prepirineu on les anomalies han superat els +1,5 °C
Irradiació solar global
Inferior a la mitjana a la major part del territori, si bé es pot qualificar de noraml o lleugerament per sobre la mitjana al terç sud i a l’Empordà
Vent
Al desembre dos episodis de vent relacionats amb flux del primer quadrant els dies 7 i 8 de desembre, i del quart quadrant entre el 22 i 24 de desembre. Els dies 11 i 12 de gener vent del nord amb cops de més de 90 km/h als dos extrems del país. El 16 i 17 de gener vent de llenvant que va causar onades de 4 m d’altura a la Costa Brava. .
Situació sinòptica
Primera quinzena de desembre amb el pas de fronts atlàntics i una baixa retrògrada. La segona meitat de desembre anticicló persistent amb formació de boira i boira gebradora. Inici de gener amb presència anticiclònica fins a mitjan de mes, quan una baixa retrògrada va dissoldre l’anticicló i va peremetre una circulació més zonal amb el pas de fronts. El flux zonal es va desplaçar cap al centre del continent europeu durant el febrer, causant l’alternança de falques anticiclòniques i solcs atlàntics al Principat. En destaca la pertorbació retrògrada dels dies 7 i 8 i una altra que es va despenjar de la circulació general els dies 22 i 25 de febrer.
Destacat
A l’Observatori Fabra de Barcelona es va registrar el segon gener més càlid de la sèrie 1914-2025 amb 10,8 °C de temperatura mitjana, valor només superat pel 2024 (11 °C) i que ha contribuit a que l’hivern sigui el 6è més càlid registrat en aquesta sèrie centenària. A la majoria de les estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, l’hivern 2024-2025 ha estat entre els 5 més càlids. Pluviomètricament ha estat l’hivern més sec a l’estació d’Aldover (el Baix Ebre), que disposa de 27 anys de dades, i a 38 estacions amb més de 20 anys de dades ha estat d’entre els 5 hiverns més secs, la majoria de les sèries ubicades a les comarques del sud de Catalunya, entre d’elles, la sèrie de l’Observatori de l’Ebre amb dades des de 1905.
Episodis meteorològics
- Precipitació del 5 al 9 de desembre: es van superar els 50 mm al Pirineu central i occidental i més de 100 mm a les parts més elevades del Pallars Sobirà i vessant sud del Pirineu.
- Precipitació del 10 al 13 de desembre:al quadrant nord-est es van superar els 40 mm. Destaquen els més de 800 mm al golf de Roses i extrem sud del cap de Creus.
- Precipitació entre els dies 22 i 25 de desembre:la precipitació va quedar molt restringida al vessant nord de Catalunya, on puntualment es van superar els 70 mm a la Val d’Aran.
- Fred del dia 12 al 16 de gener: :les glaçades nocturnes van ser gairebé generals a Catalunya, amb mínimes de -5 °C a -10 °C a l’interior.
- Precipitació els dies 16 i 17 de gener: la pluja es va concentrar a les comarques del nord-est, en general va ser poc abundant, però es van superar els 20 mm a sectors de la Costa Brava, el Gironès , la Selva o el Montseny.
- Precipitació del 25 al 31 de gener: l’episodi de precipitació va deixar més de 50 mm a punts del Pirineu occidental.
- Precipitació 7 i 8 de febrer:l’arribada d’una pertorbació retrògrada va deixar més de 50 mm a zones del prelitoral Central i localment més de 100 mm al Baix Montseny.
- Precipitació 12 de febrer:flux de llevant que al litoral Central va deixar acumulacions localment superiors a 40 mm.
- Precipitació del 22 al 25 de febrer:els màxims de precipitació es van registrar al nord-est del territori superant els 30 mm.
Butlletins d’estacions anteriors
Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF
Històric de cartografia
Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.