Butlletí estacional

L’hivern ha estat càlid i sec a Catalunya, molt sec al terç sud

Precipitació

Sec en general i molt sec al terç sud del país. Àrees del Montsià i del Baix Ebre no han superat el 15% de la mitjana de l’estació.

Temperatura

Càlid arreu de Catalunya, sobretot al Pirineu i punts del Prepirineu on les anomalies han superat els +1,5 °C

Irradiació solar global

Inferior a la mitjana a la major part del territori, si bé es pot qualificar de noraml o lleugerament per sobre la mitjana al terç sud i a l’Empordà

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la precipitació respecte de la mitjana climàtica 199-2020 de l'hivern 2024-2025 (diferència entre la precipitació i la mitjana climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de l'hivern 2024-2025 (diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia (en %) de la irradiació solar global de l'hivern 2024-2025 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Vent

Al desembre dos episodis de vent relacionats amb flux del primer quadrant els dies 7 i 8 de desembre, i del quart quadrant entre el 22 i 24 de desembre. Els dies 11 i 12 de gener vent del nord amb cops de més de 90 km/h als dos extrems del país. El 16 i 17 de gener vent de llenvant que va causar onades de 4 m d’altura a la Costa Brava. .

Situació sinòptica

Primera quinzena de desembre amb el pas de fronts atlàntics i una baixa retrògrada. La segona meitat de desembre anticicló persistent amb formació de boira i boira gebradora. Inici de gener amb presència anticiclònica fins a mitjan de mes, quan una baixa retrògrada va dissoldre l’anticicló i va peremetre una circulació més zonal amb el pas de fronts. El flux zonal es va desplaçar cap al centre del continent europeu durant el febrer, causant l’alternança de falques anticiclòniques i solcs atlàntics al Principat. En destaca la pertorbació retrògrada dels dies 7 i 8 i una altra que es va despenjar de la circulació general els dies 22 i 25 de febrer.

Destacat

A l’Observatori Fabra de Barcelona es va registrar el segon gener més càlid de la sèrie 1914-2025 amb 10,8 °C de temperatura mitjana, valor només superat pel 2024 (11 °C) i que ha contribuit a que l’hivern sigui el 6è més càlid registrat en aquesta sèrie centenària. A la majoria de les estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, l’hivern 2024-2025 ha estat entre els 5 més càlids. Pluviomètricament ha estat l’hivern més sec a l’estació d’Aldover (el Baix Ebre), que disposa de 27 anys de dades, i a 38 estacions amb més de 20 anys de dades ha estat d’entre els 5 hiverns més secs, la majoria de les sèries ubicades a les comarques del sud de Catalunya, entre d’elles, la sèrie de l’Observatori de l’Ebre amb dades des de 1905.

Episodis meteorològics

  • Precipitació del 5 al 9 de desembre: es van superar els 50 mm al Pirineu central i occidental i més de 100 mm a les parts més elevades del Pallars Sobirà i vessant sud del Pirineu.
  • Precipitació del 10 al 13 de desembre:al quadrant nord-est es van superar els 40 mm. Destaquen els més de 800 mm al golf de Roses i extrem sud del cap de Creus.
  • Precipitació entre els dies 22 i 25 de desembre:la precipitació va quedar molt restringida al vessant nord de Catalunya, on puntualment es van superar els 70 mm a la Val d’Aran.
  • Fred del dia 12 al 16 de gener: :les glaçades nocturnes van ser gairebé generals a Catalunya, amb mínimes de -5 °C a -10 °C a l’interior.
  • Precipitació els dies 16 i 17 de gener: la pluja es va concentrar a les comarques del nord-est, en general va ser poc abundant, però es van superar els 20 mm a sectors de la Costa Brava, el Gironès , la Selva o el Montseny.
  • Precipitació del 25 al 31 de gener: l’episodi de precipitació va deixar més de 50 mm a punts del Pirineu occidental.
  • Precipitació 7 i 8 de febrer:l’arribada d’una pertorbació retrògrada va deixar més de 50 mm a zones del prelitoral Central i localment més de 100 mm al Baix Montseny.
  • Precipitació 12 de febrer:flux de llevant que al litoral Central va deixar acumulacions localment superiors a 40 mm.
  • Precipitació del 22 al 25 de febrer:els màxims de precipitació es van registrar al nord-est del territori superant els 30 mm.
Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.