Butlletí estacional

Hivern excepcionalment càlid

Precipitació

Exigua a la major part, dèficit particularment greu al quadrant nord-est i prelitoral Central. Al Segrià, extrem occidental de la Noguera i molt puntualment al Pirineu occidental, plujós.

Temperatura

Càlid, anomalies positives entorn dels +3 °C respecte de la mitjana 1991-2020 en àrees de muntanya. Un dels hiverns més càlids des que hi ha registres, comparable al del 2019-2020.

Irradiació solar global

En general, al voltant de la mitjana. Al Pirineu, Segrià i les Guilleries, anomalia clarament negativa. A l’Urgell, Ribera d’Ebre i Terra Alta valors superiors a la mitjana.

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la precipitació respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de l'hivern 2023-24 (diferència entre la precipitació i la mitjana climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de la tardor 2023 (diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia (en %) de la irradiació solar global de l'estiu de 2023 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Vent

Ratxes de vent molt fortes, per sobre dels 80 km/h, als dos extrems del país i parts més elevades del Pirineu els dies 13 i 14 de desembre, del 5 al 7 de gener i entre els dies 24 i 28 de febrer. L’episodi del desembre també va afectar punts del prelitoral.

Situació sinòptica

Desembre amb circulació zonal i posterior domini d’altres pressions, amb inversió tèrmica marcada. Gener amb ondulació del corrent en jet i a partir del dia 20 i fins a principis de febrer, predomini d’altes pressions. Seguidament, circulació zonal i cap a mitjans de febrer, advecció d’una massa d’aire càlida. A finals de mes, advecció d’aire fred procedent d’altes latituds.

Destacat

Un dels hiverns més càlids enregistrats, comparable al del 2019-2020, 2015-2016 o 1989-1990. Rècord a les sèries centenàries de l’Observatori de l’Ebre i Observatori Fabra, així com a les sèries de Figueres-Cabanes (Alt Empordà), Igualada-Òdena (Anoia) i Caldes de Montbui, Granollers i Turó de l’Home-Puig Sesolles (Vallès Oriental), amb dades des de 1950. En segona o tercera posició del rànquing a altres sèries històriques.

Episodis meteorològics

  • Precipitació i neu al Pirineu de l’1 al 14 de desembre, amb més de 75 mm a sectors elevats del Pirineu occidental.
  • Temperatura alta el 22 de desembre, per sobre els 20 °C a bona part del litoral i prelitoral i en alguns punts de Ponent.
  • Precipitació i neu al Pirineu del 5 al 7 de gener, amb quantitats per sobre dels 20 mm al litoral i prelitoral Central i extrem nord-oest. Neu al Pirineu amb més de 40 cm per sobre dels 1.500 metres a la part més occidental.
  • Entre els dies 23 i 26 de gener, temperatura per sobre els 20 °C a bona part del prelitoral i sectors de l’interior. La temperatura més alta es va assolir a la Garrotxa i zones pròximes el dia 25: 27,0 °C a Mieres o 25,3 °C a Olot.
  • Precipitació entre els dies 8 i 10 de febrer, amb acumulacions destacades a sectors del prelitoral, Pirineu i Prepirineu occidental i sud de la Costa Brava.
  • Temperatura mínima més alta el dia 15 de febrer a 10 de les 117 estacions de la XEMA amb més de 20 anys de dades, a sectors occidentals de la depressió Central, del Pirineu i Prepirineu, i el dia 19 de febrer a punts de l’Empordà.
  • Precipitació i vent del 24 al 28 de febrer, nevades al Pirineu i formació de tempestes al quadrant nord-oriental de Catalunya.
Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.