Butlletí estacional

Tardor seca i excepcionalment càlida

Precipitació

Dèficit pluviomètric generalitzat, sobretot al nord-est i Catalunya Central, on ha estat de les tardors més seques. Normal o plujosa a sectors del Pirineu occidental i de les Terres de l’Ebre.

Temperatura

Càlida arreu, amb les anomalies més grans al Pirineu, Ponent, prelitoral i Catalunya Central. Valors d’anomalia entre +1,5 °C i +3,0 °C en general.

Irradiació solar global

Valors d’irradiació solar superiors a la mitjana a la meitat est de Catalunya i a la Val d’Aran, i semblants o lleugerament inferiors a la resta del Pirineu, al Prepirineu i Ponent.

Mapa de Catalunya de l'anomalia de la precipitació respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de la tardor 2023 (diferència entre la precipitació i la mitjana climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia de la temperatura respecte de la mitjana climàtica 1991-2020 de la tardor 2023 (diferència entre la temperatura mitjana i la climàtica)
Mapa de Catalunya de l'anomalia (en %) de la irradiació solar global de l'estiu de 2023 respecte de la mitjana dels últims 10 anys

Vent

Vent superior a 100 km/h els dies 19 i 20 d’octubre a zones altes i exposades del Pirineu, Prepirineu i Montseny. Ratxes molt fortes entre els dies 1 i 4 de novembre al prelitoral i a cotes altes del Pirineu i terres de l’Ebre.

Situació sinòptica

Al setembre ondulació del corrent en jet que ha obert el pas a pertorbacions que ha generat diverses Depressions Aïllades a Nivells Alts (DANA), que van deixar aiguats i masses d’aire molt càlid. Primera quinzena d’octubre amb persistència d’una falca anticiclònica. A partir d’aleshores i durant el novembre predomini de la circulació zonal (de l’oest) que ha afavorit el pas de sistemes frontals.

Destacat

La tardor més càlida al conjunt de Catalunya, rècord a nombroses sèries històriques amb dades des del 1950, i segona tardor més càlida a les dues sèries històriques centenàries, els Observatoris de l’Ebre i Fabra, molt a prop de la passada tardor 2022, fins ara la més càlida. També ha estat de les tardors més seques a les comarques del nord-est i a la Catalunya Central.

Episodis meteorològics

  • Precipitació entre el dissabte 2 i el diumenge 3 de setembre de 2023: Aiguats provocats per una DANA que va deixar quantitats de pluja de més de 200 mm a punts del Montsià i del massís del Port.
  • Calor intensa entre els dies 3 i 5 de setembre: Massa d’aire càlid tropical impulsada per la DANA que va provocar els aiguats de l’Ebre. Es van superar els 35 °C a Ponent, Bages, el Garraf i el Baix Penedès.
  • Episodi de precipitació el 15 i 16 de setembre: Precipitació superior a 100 mm a punts del Baix Ebre i de 50 mm al litoral.
  • Temperatura notablement alta entre el dia 25 i 30 de setembre, especialment al terç sud, a Ponent i prelitoral.
  • Calor intensa els dies 1 i 2 d’octubre: Rècords de temperatura màxima en un octubre a les comarques de l’interior, superant els del 12 d’octubre de 2011 o el 4 d’octubre de 2004.
  • Episodi de temperatura superior a la normal entre el dia 12 i el 14 de novembre, sobretot prop de la costa.
Puja

Butlletins d’estacions anteriors

Podeu accedir als butlletins complets d’estacions anteriors, en format PDF

Històric de cartografia

Per entendre millor els mapes podeu consultar: suport a la interpretació de la cartografia climàtica.